ph18_

  • Τι είναι;
  • Πού οφείλεται;
  • Τρόποι αντιμετώπισης
  • Θεραπεύεται πλήρως;

 

Τι είναι;

Τι ακριβώς είναι η πρεσβυωπία;

Η πρεσβυωπία αποτελεί ένα εξελικτικό πρόβλημα και όχι μια στατική κατάσταση. Σχετίζεται με την προοδευτική μείωση της κοντινής όρασης. Παρουσιάζεται από την ηλικία των 40 έως 45 ετών με δυσκολία εντονότερη στο διάβασμα, ιδιαίτερα όταν υπάρχει χαμηλός φωτισμός. Σταδιακά, το πρόβλημα αυτό μετατρέπεται σε ‘αναπηρία’ (η έννοια της πολυεστιακότητας παύει να υπάρχει) και η κοντινή όραση χαρακτηρίζεται ικανοποιητική (ευκρινής) μόνον με ειδικά διορθωτικά γυαλιά.

ph19_

 

 

 

 

 

 

Πρόκειται για μία πάθηση που παρουσιάζεται σε όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από το φύλο τους ή αν ήδη πάσχουν από άλλες διαθλαστικές ανωμαλίες όπως η μυωπία, η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός. Για παράδειγμα οι μύωπες όταν εμφανίσουν πρεσβυωπία, για να μπορέσουν να διαβάσουν, είναι αναγκασμένοι να βγάζουν τα μυωπικά τους γυαλιά όταν η μυωπία τους είναι μικρή, ή να χρησιμοποιούν γυαλιά με μικρότερο βαθμό μυωπίας, όταν η μυωπία τους είναι μεγάλη. Σημειώνεται τέλος πως σε ανθρώπους με υπερμετρωπία, η πρεσβυωπία μπορεί να εμφανιστεί σε νεαρότερη ηλικία.

Που οφείλεται;

Που οφείλεται η πρεσβυωπία; Βασικά αίτια:

H πρεσβυωπία οφείλεται στη φθορά (με την γήρανση) του κρυσταλλοειδούς, φυσικού φακού του οφθαλμού και ελάττωση της προσαρμοστικότητας (ικανότητα προσαρμογής εστίασης) του στις κοντινές αποστάσεις.

ph20_

 

 

 

 

 

 

 

Τρόποι αντιμετώπισης

Η πρεσβυωπία μπορεί να αντιμετωπιστεί με:

  • πρεσβυωπικά γυαλιά όρασης (διπλοεστιακά ή πολυεστιακά)
  • πολυεστιακούς φακούς επαφής
  • διαθλαστική χειρουργική(επέμβαση με excimerlaser και χρήση ειδικών τεχνικών π.χ. Presby-LASIK και Monovision)
  • χειρουργική επέμβαση για την εμφύτευση πολυεστιακού ενδοφθάμιου φακού (multifocalintraocularlens) και αντικατάσταση του κρυσταλλοειδούς, φυσικού φακού του ματιού, συνδυαστικά για την αφαίρεση του καταρράκτη

ph21_

 

 

 

 

 

 

 

Θεραπεύεται πλήρως;

Υπάρχει τρόπος για την απόλυτη αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας;

Μετά την ηλικία των 40 ετών η ικανότητα της αυτόματης προσαρμογής του ματιού σε όλες τις αποστάσεις, μακρυνές και κοντινές, προοδευτικά ελαττώνεται. Αυτό, σύμφωνα με τις θεωρίες που επικρατούν, οφείλεται είτε στην προοδευτική απώλεια της ελαστικότητας του φακού του ματιού, ο οποίος χάνει την ικανότητα να αλλάζει καμπυλότητα και να εστιάζει στις κοντινές αποστάσεις, είτε στην προοδευτική ατροφία λόγω γήρανσης του μυ, στον οποίο στηρίζεται ο φακός (ακτινωτός μυς).

 

ph22_

 

 

 

 

 

 

 

Η προσαρμογή της όρασής μας στις κοντινές αποστάσεις, σε αντίθεση με την μυωπία, την υπερμετρωπία και τον αστιγματισμό, που είναι καταστάσεις στατικές και οφείλονται στο σχήμα και το μέγεθος του κάθε ματιού, είναι μια δυναμική και συνεχώς μεταβαλλόμενη λειτουργία του οφθαλμού. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η θεραπεία της πρεσβυωπίας δεν είναι τόσο εύκολη όσο εκείνη της μυωπίας, τηςυπερμετρωπίας και του αστιγματισμού.